Περιστατικά οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στα παιδιά

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο 114 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, που εντοπίστηκαν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών.
- Οι ασθενείς είναι κυρίως μεταξύ 3 και 5 ετών.
- Η κλινική εικόνα ξεκινά συνήθως με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (εμέτους, διάρροιες, κοιλιακό άλγος) και η επιπλοκή είναι η ηπατίτιδα με την εμφάνιση ίκτερου.
- Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 43 από τα παιδιά έχουν αναρρώσει και 38 συνεχίζουν να νοσηλεύονται.
- 10 παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση.
- Δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι μεταξύ αυτών των περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ως προς τα πιθανά αίτια.
• Η συσχέτιση της ηπατίτιδας με ενεργό ή προηγηθείσα λοίμωξη με κορονοϊό είναι υπό διερεύνηση.
• Από τα 53 παιδιά που έχουν ελεγχθεί για αδενοϊό, τα 40 βρέθηκαν θετικά.
• Η αρχική ανάλυση του τύπου του αδενοϊού δείχνει πως συνήθως απαντάται ο τύπος 41F.
• Τα επίπεδα DNA του αδενοϊού στα δείγματα αίματος στα παιδιά που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος ήταν περίπου 12 φορές υψηλότερα έναντι αυτών που δεν χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.
• Δεν έχουν αναφερθεί στα παιδιά που νόσησαν εμφανή αίτια κοινής έκθεσης σε τοξίνες ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Ως προς τις πιθανές υποθέσεις.
1. Κάποιος ενισχυτικός παράγοντας που επηρεάζει τα άτομα μικρότερων ηλικιών καθιστά τις λοιμώξεις από αδενοϊό πιο σοβαρές από ότι συνήθως. Ο παράγοντας αυτός μπορεί να είναι το ανοσολογικό χάσμα λόγω έλλειψης προηγούμενης έκθεσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προηγούμενη λοίμωξη κορωνοϊού ή ταυτόχρονη λοίμωξη με κορωνοϊό ή άλλο παθογόνο, έκθεση σε άλλους, άγνωστους προς το παρόν, περιβαλλοντικούς παράγοντες.
2. Μια νέα παραλλαγή αδενοϊού.
3. Ένα νέο παθογόνο που είτε δρα μόνο του είτε ως ταυτόχρονη λοίμωξη με άλλο παθογόνο.
4. Μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού (η λιγότερο πιθανή εκδοχή).
Από τη στιγμή που αναφέρονται κρούσματα σε 12 χώρες του κόσμου, είναι βέβαιο πως είναι θέμα χρόνου να εντοπιστεί και στη χώρα μας κρούσμα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά.
Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Κάθε γαστρεντερίτιδα δεν είναι ηπατίτιδα! Οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια αν τα ούρα του παιδιού είναι πολύ σκούρα (σαν κονιάκ) ή τα κόπρανα αποχρωματισμένα (λευκά). Βέβαια όταν ένα παιδί είναι αφυδατωμένο, τα ούρα είναι πιο πυκνά και σκούρα, οπότε γενικά χρειάζεται ψυχραιμία. Το σύμπτωμα του ικτέρου (κίτρινη χροιά στον επιπεφυκότα του ματιού και στο δέρμα) δε γίνεται εύκολα αντιληπτό και όταν εγκατασταθεί μπορεί η νόσος να έχει προχωρήσει.
Η συγκεκριμένη ηπατίτιδα δεν οφείλεται στους ιούς που προλαμβάνονται από τα υπάρχοντα εμβόλια οπότε δε χρειάζεται πανικός για την άμεση διενέργεια εμβολίων για την ηπατίτιδα.
Είναι πολλά αυτά που δεν έχουν ξεκαθαριστεί και οι υγειονομικές αρχές είναι σε επαγρύπνηση. Μέχρι τότε, ψυχραιμία και επικοινωνία με τον παιδίατρο σε περίπτωση που τα συμπτώματα μιας γαστρεντερίτιδας είναι πιο ανησυχητικά από ότι συνήθως.
Πηγή: UK Health Security Agency
Investigation into acute hepatitis of unknown aetiology in children in England
Technical briefing 25 April 2022