Στάσεις θηλασμού

Αγγελική Θεοδωρίδου • 2 Δεκεμβρίου 2021

ΣΤΑΣΕΙΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Το νεογέννητο ήδη από τη στιγμή του τοκετού είναι σε θέση να αναζητήσει το μαστό της μητέρας και να καταφέρει ενστικτωδώς να κάνει τις πρώτες θηλαστικές κινήσεις. Ωστόσο, η κατάλληλη στάση θηλασμού σε συνδυασμό με τη σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος αποτελούν συχνά σημαντικούς παράγοντες για την επιτυχία του μητρικού θηλασμού. Με τις παραπάνω προϋποθέσεις, το νεογνό τρέφεται πιο εύκολα και αποτελεσματικά ενώ ταυτόχρονα προστατεύονται οι θηλές των μαστών από επώδυνους τραυματισμούς.

Η επιλογή ενός ήσυχου χώρου και η αναπαυτική στάση θηλασμού για το σώμα της μητέρας είναι επίσης ιδιαίτερης σημασίας ενώ η χρήση μαξιλαριών για την υποστήριξη της πλάτης και των χεριών συχνά είναι απαραίτητη.

Παράλληλα με τη θέση που βολεύει την κάθε μητέρα, προτείνεται και η εναλλαγή των θέσεων διότι το στήθος ‘αδειάζει’ ομοιόμορφα (η περιοχή που κενώνεται καλύτερα κατά τον θηλασμό είναι αυτή που αντιστοιχεί στο πηγούνι του μωρού) και οι ευαίσθητες ή πληγωμένες θηλές δεν επιβαρύνονται τα ίδια σημεία.
Κλασική θέση αγκαλιάς

Η μητέρα τοποθετεί το μωρό στην αγκαλιά της, στηρίζοντας το κεφάλι του στον αγκώνα της και το σώμα του στον βραχίονα. Με το άλλο χέρι, κρατάει το στήθος σε σχήμα ημικύκλιου, τοποθετώντας τα 4 δάχτυλα στο κάτω μέρος του μαστού και τον αντίχειρα στο πάνω μέρος, προς τη βάση του μαστού μακριά από τη θηλαία άλω. Στηρίζει το μωρό με το αριστερό χέρι και κρατάει τον μαστό με το δεξί χέρι και αντίστροφα.

Κλασική θέση αγκαλιάς

Θέση αντίστροφης αγκαλιάς

Συστήνεται για μικρά ή πρόωρα βρέφη, διότι το κεφάλι του μωρού υποστηρίζεται επαρκώς από το χέρι της μητέρας και παράλληλα καθοδηγείται πιο εύκολα προς τη θηλή. Αν θηλάσετε από το δεξί στήθος, χρησιμοποιήστε το αριστερό σας χέρι για να στηρίξετε την πλάτη του μωρού σας και τη δεξιά παλάμη για να κρατήσετε το κεφαλάκι του και αντίστροφα.

Θέση αντίστροφης αγκαλιάς

Πλαϊνή θέση

 Η μητέρα ξαπλώνει στο πλάι, στηρίζοντας το κεφάλι και την πλάτη της με ένα μαξιλάρι. Το μωρό βρίσκεται απέναντι σε άμεση επαφή με το σώμα της και με το στόμα του να αντιστοιχεί στο ύψος της θηλής. Για τη στήριξή του, μπορεί να το αγκαλιάζει με το χέρι της ή τοποθετεί ένα μαξιλάρι πίσω από την πλάτη του. Ιδιαίτερα ξεκούραστη στάση, ειδικά για τη νύχτα. Προτιμάται από μητέρες που δυσκολεύονται να θηλάσουν σε καθιστή θέση ή από μητέρες που έχουν γεννήσει με καισαρική τομή.

Πλαϊνή θέση

Θέση “rugby” ή πλευρική στάση

Η μητέρα κρατάει το μωρό της κάτω από την μασχάλη ανάλογα με την πλευρά που θέλει να θηλάσει, στηρίζοντας το σώμα του με τον πήχη του χεριού της. Το βρέφος βρίσκεται σε πλαϊνή θέση, στηρίζοντάς το πάνω σε ένα ή περισσότερα μαξιλάρια, με την κοιλιά του να ακουμπάει στις πλευρές της μητέρας.

Η μητέρα με το ένα χέρι της κρατάει το κεφάλι του μωρού, κατευθύνοντάς το προς τη θηλαία άλω, ενώ με το άλλο χέρι πιάνει το στήθος της σε σχήμα ημικύκλιου.

Ιδανική θέση για δίδυμα που θηλάζουν ταυτόχρονα, για γυναίκες που έχουν γεννήσει με καισαρική (δεν ασκείται πίεση πάνω στην εγχειρητική τομή), για επίπεδες ή εισέχουσες θηλές και για μητέρες με μεγάλους μαστούς.

Θέση “rugby” ή πλευρική στάση

Όρθια θέση

Η μητέρα κάθεται αναπαυτικά, τοποθετώντας το μωρό όρθιο μπροστά της. Κατάλληλη στάση για παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών ή σε μωρά με μικρή κάτω γνάθο ή με ωτίτιδα ή καταρροή. Συνιστάται επίσης σε μωρά με σχιστία, καθώς η ημικλινής θέση μειώνει την παλινδρόμηση του μητρικού γάλακτος στη ρινική κοιλότητα.

Όρθια θέση

Μη ξεχνάτε ότι όσο εσείς και το μωρό σας αποκτάτε μεγαλύτερη εμπειρία, οι στάσεις μπορούν να διαφοροποιηθούν έτσι ώστε ο θηλασμός να αποτελεί μία ευχάριστη και άνετη διαδικασία, τόσο για εσάς όσο και το μωρό σας. Και το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή, επιμονή και ενθάρρυνση.

Βήχας
Από Αγγελική Θεοδωρίδου 24 Οκτωβρίου 2022
Βήχας
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ
Από Αγγελική Θεοδωρίδου 15 Σεπτεμβρίου 2022
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ
Περιστατικά-οξείας-ηπατίτιδας-άγνωστης-αιτιολογίας-στα-παιδιά
Από Αγγελική Θεοδωρίδου 28 Απριλίου 2022
Περιστατικά οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στα παιδιά
Βρεφικοί κολικοί ή κολικοί 1ου τριμήνου
Από Αγγελική Θεοδωρίδου 10 Φεβρουαρίου 2022
ΒΡΕΦΙΚΟΙ ΚΟΛΙΚΟΙ Η ΚΟΛΙΚΟΙ 1ΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥΟι κολικοί 1ου τριμήνου αποτελούν την χωρίς εμφαν
Οξεία μέση ωτίτιδα στα παιδιά
Από Αγγελική Θεοδωρίδου 1 Φεβρουαρίου 2022
ΟΞΕΙΑ ΜΕΣΗ ΩΤΙΤΙΔΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Αντιμετώπιση της λειτουργικής δυσκοιλιότητας
Από Αγγελική Θεοδωρίδου 22 Ιανουαρίου 2022
Αντιμετώπιση της λειτουργικής δυσκοιλιότηταςΜε τον όρο λειτουργική δυσκοιλιότητα στην παιδική ηλικία αναφερ
Βάδιση στις μύτες των ποδιών- Ιδιοπαθείς δακτυλοβάμονες
Από Αγγελική Θεοδωρίδου 21 Δεκεμβρίου 2021
Tip-toeing
Από Αγγελική Θεοδωρίδου 2 Δεκεμβρίου 2021
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα
Ο ρόλος της βιταμίνης D στα παιδιά
Από Αγγελική Θεοδωρίδου 30 Νοεμβρίου 2021
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑΗ βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ρυθμίζει τα επίπεδα του φωσφόρου κα
Μύθοι και αλήθειες για το βρογχικό άσθμα στα παιδιά
Από Αγγελική Θεοδωρίδου 28 Νοεμβρίου 2021
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑΜύθος: Το βρογχικό άσθμα στα παιδιά υποχωρεί ανάμεσα στις κρίσεις. Αλήθεια: Το βρογχικό άσθμα απο
Περισσότερα Άρθρσ